Állványok

Fényképezőgép állványok

A műtermi fényképezőgép állványoknál nem elsődleges szempont a könnyű hordozhatóság, így gyártójuk a minél strapabíróbb, remegésmentes kialakításra koncentrál.

A fotóstúdiókban többnyire a masszív, nehéz, akár jóval embermagasság fölé is kihúzható háromlábú állványok terjedtek el. Fejként bármit használhatunk, mely idomul fotós munkánk jellegéhez, így a pontosságot nem igénylő beállításokhoz gyors gömbfej is használható, nagyobb gépekhez viszont ún. Gimbal-fej is alkalmazható.
Könnyebb mozgatásukhoz a három lábat alátámasztó, görgőkerekes megoldást (ún. dolly) is választhatjuk.

Vakuállványok

A vakuállványok a fényképezőgép állványoktól eltérő kialakításúak, és csak világítástechnikai feladatra alkalmasak. Alsó részük kihajtható háromlábban végződik, főoszlopuk pedig többnyire 2 méter magasság fölé is kihúzható és szorítókarokkal rögzíthető.

A vakuállványokon lévő egyszerű felfogató csonk szabvány méretű és alakú, így a műtermi villanók és lámpák mindegyike felerősíthető rájuk. A csonk egy csavarral kioldva könnyű vízszintes elforgatást tesz lehetővé.
Függőlegesen többnyire csak a magasságuk állítható, de léteznek gémmel szerelt (ún. boom) állványok, melyekkel a világító eszköz könnyen elmozdítható, belógatható a téma közelébe, de ehhez hasonló megoldást használnak a filmkamerák lágy “repülő” hatású mozgatásához is.

A vakuállványok könnyebb mozgathatósága érdekében lábaikra kerekek is szerelhetők.

Vakusínek + pantográf

Fejlett és általában drága vakumozgató rendszer, melynél a műterem plafonjára erősített, fix sínrendszeren mozgathatók a rögzített vakuk. Az ezekre szerelt pantográf, vagyis egy kinyújtható kar segítségével függőlegesen is mozgatható a világító berendezés, vagy esetleg a fényképezőgép.

E megoldás rendkívül nagy előnye, hogy a vakuk és főleg a nagy méretű állványok alig foglalnak helyet a műteremben, mely így tágasabb és jobban kihasználható.