Fényformálók

Reflektor

Többnyire a műtermi vakuk, esetleg a hasonló kialakítású állandó fényű lámpák alap tartozéka. A készülékek elején lévő csatlakozóra illeszthető, búra-szerű, belül fémes fénytükröző réteggel ellátott kiegészítő. Szerepe gyakorlatilag ugyanaz, mint egy egyszerű otthoni olvasólámpa búrának: lehetőleg az összes fény fotótéma felé terelése.

Mérete a fényvisszaverő felület nagysága arányában különböző lehet. A kisebb elülső nyílású reflektoros keményebb, nagyobbak lágyabb fényt adnak.

Ernyő

Esernyőhöz hasonló felépítésű, és ugyanúgy nyitható fényformáló, mely a vakuk (és lámpák) alatt kialakított vájatba szúrható, így lényegtelen a vaku csatlakozótípusa.

Az ernyő anyaga lehet átlátszó, mellyel derítést (lágyabb fényszórást, az árnyékok lágyítását) érhetjük el. Az átlátszatlan ernyők többnyire ezüstös, esetleg arany belső fényvisszaverő felületet kaptak, mely a reflektorokhoz hasonlóan a fény egy irányba való terelésére és a világító eszköz fényfelületének növelésére szolgál. A derítő ernyő fehér, a visszaverő felülettel rendelkező jobbára átlátszatlan fekete színű.

Méretük az esetek többségében 80-100 cm körül változik. Előnyük, hogy olcsók, és bármilyen vakuhoz illeszthetők, így nem igényelnek külön állványt.

Soft box

Gyakorlatilag a derítő és visszaverő ernyő keveréke, melyet a műtermi vaku elülső kiegészítő csatlakozójára tehetünk. Kívül fekete, belül ezüstös fényvisszaverő réteggel bevont, elején általában dupla, fehér derítőréteggel rendelkezik, melyen vaku előre irányuló, és visszavert fénye áthatol.

Mérete a kis fényképezőgép vakura való, pár centis mini szoftboxtól akár ember nagyságúig terjedhet. Elülső diffúz, félig áttetsző felületének alakja négyzet, téglalap, vagy nyolcszög (okto-szoftbox, vagy oktobox) lehet.

Előnye, hogy egészen nagy, lágy fényű világító felületek is kialakíthatók a segítségével. Az ernyőhöz képest egyenletesebb fényt ad, mely tükröző felületeken kevésbé feltűnő csillanást mutat. Hátránya viszont, hogy az egyszerű ernyőkhöz képest sokkal drágább.

Kereskedelmi forgalomban ernyőként nyitható, kerek szoftboxok is léteznek.

Octobox

Többnyire csak alakjában különbözik a többi szoftboxtól, kezelésük megegyezik. A négyzetes helyett nyolcszögletű fényfelülettel rendelkező oktobox némileg jobban fókuszálja a fényt hagyományos társaihoz képest, így koncentráltabb erősebb megvilágítást kínál. További előnye, hogy természetesebb becsillanást produkál a tükröződő felületeken (pl. a portéalany szemén).

Mérete akár a 2 métert is meghaladhatja, de kisebb – néhányszor 10 cm-es – változatokat is használnak.

Stripbox

Szintén csak méretében és alakjában különböző, speciális szoftbox, mely négyzetes, de keskeny hosszúkás derítő felületet nyújt. A hagyományos, négyszög alakú szoftbox ideális több portéalany, vagyis nagyobb terület megvilágításához. A hosszú, akár embermagas sztripboxot egy portréalany megvilágításához használhatjuk, jóval koncentráltabb világítást elérve.

Gyakran kiegészítő világításként is használják, hajfényhez vagy az arc derítéséhez.

Beauty dish

Speciális, többnyire arckép fotóhoz ajánlott kiegészítő, mely leginkább a fentebb ismertetett reflektor és a szoftbox keveréke. A reflektornál jóval nagyobb méretű, szintén fémből készült, belül fémes visszaverő felülettel ellátott “lavór-szerű” korong, mely a műtermi vakuk kiegészítő csatlakozójára illeszthető.

A szoftboxhoz hasonlóan elejére műanyag fénylágyító felület húzható, de fénye valamivel keményebb. A portréalany mögötti és az arcon megjelenő árnyékok lágyítására, valamint gyönyörű szemfény elérésére használják.

Méhsejt rács

A vakureflektorba illeszkedő, általában fémből készült, kerek rács, melynek nem csak átmérője, de rácssűrűsége is változó. A méhsejtráccsal kizárólag az előtérben lévő főtémára koncentráló, kissé lágy, de mégis erősen kontrasztos világítás hozható létre. Hatásának mértéke a rács sűrűségétől és vastagságától is függ. Fényköre meglehetősen nagy, a szélek felé lágyuló.

Szűkítő

A szűkítő (vagy snoot) szintén a műtermi vaku elejére csatlakoztatható, kúpos, előrefelé szűkülő, csőszerű fényformáló. Elején többnyire méhsejtrácsot találunk. Segítségével kisebb területre koncentrálható a villanó fénye, hasonlóan az irányított spotlámpákhoz.

Előszeretettel használják a főtéma egy részletének kiemelésére, hajfényként, vagy a háttér egyes területeinek különleges hatású megvilágítására. Fénykörének szélei élesek.