Fényterelők

Fényvisszaverő lapok

Néhányszor tíz centiméteres, vagy akár pár méteres, négyzetes, esetleg kerek, összehajtható műanyag lapok, könnyű keretben, melyek átlátszatlan felületét fényvisszaverő réteg fedi. A réteg színe legtöbbször ezüst, vagy arany. Az utóbbival melegebb fényhatás érhető el. Enyhébb derítéshez semleges fehér réteg is használható.

A fényvisszaverő lapok célja a természetes (nap), vagy mesterséges (vakuk, illetve lámpák) fényének megfelelő, általában a modell irányába történő terelése. Ezzel a téma megvilágítatlan részein enyhe derítést érhetünk, csökkentve az árnyékok jelenlétét.

A könnyű lapokat akár a modell, vagy egy segítő által kézben tartva is használhatjuk, de állványkarhoz is erősíthetők.

A lapok többnyire a fent felsorolt színekben, különállóan kaphatók, de vásárolhatunk két oldalán eltérő színű, illetve félig áttetsző fehér diffúz felülettel, vagy átlátszatlan fekete felülettel kombinált darabokat is.

Árnyékoló lapok

A fényvisszaverő lapokhoz képest ellentétes a szerepük: elzárják a fény útját, melynek hatására a témán sötétebb területek, erősebb árnyékok alakíthatók ki a kívánt helyeken. Hatását negatív derítésnek is hívjuk.

Léteznek széthajtható, a visszaverő lapokhoz hasonló kivitelű (illetve azokkal kombinált), kézben vagy állványkaron használható árnyékolók, de kisebb, a lámpák vagy vakuk fényútját szűkítő fém terelőlapok (többszárnyú fényterelők) is.