Hátterek, díszletek

Hátterek

A hátterek mérete, anyaga, felfogatási módja rendkívül sokféle lehet. Gyakorlatilag bármit használhatunk háttérként, ami belefér elképzeléseinkbe. Ez lehet egy egyszerű szobai függöny, falfelület, vagy igényeink szerint kialakított háttér is.

A műtermekben leggyakrabban több méter széles, és még több méter hosszú, rolnira tekerhető, és állványra erősíthető, papír, textil, vagy műanyag alapú háttereket használnak. Legnépszerűbbek a különböző egyszínű (általában pasztell, fehér vagy fekete), vagy foltos hátterek.

Kisebb méretben (kb. 150 x 200 cm) léteznek a fényvisszaverő lapokhoz hasonló, összehajtható műanyagszövet hátterek is, melyek könnyen hordozható, így műtermi környezeten kívül is kényelmesen használhatók.

Textil hátterek

A fent ismertetett kihajtható műanyagszövet háttereken kívül létezik rolnis kivitelű, több méteres, csak állványon használható vászon hátterek is. Előnyük, hogy csillanás mentesek és akár tisztíthatók is.

Textilháttérként fotós szakboltban, de akár méteráru boltban megvásárolt rolnit is használhatunk, feltéve, hogy találunk az igényeinkhez szabott szélességben.

Papír hátterek

Minden esetben rolniban megvásárolható, több méter hosszú, erősebb, matt papír alapú háttér, melyet állványra erősítve és kihúzva használhatunk. Rendkívül sok színváltozatban és mintás kivitelben is megvásárolható.
Hátránya, hogy gyűrődhet és koszolódhat, így fogyóeszköz.

Háttértartók

Háttértartóként többnyire a rolnis hátterekhez kifejlesztett megoldást használják, mely két műtermi állványból és a közéjük feszített rolnitartó rúdból áll. Erről tetszőleges hosszúságban tekerhető le a háttér anyaga, használat után pedig felcsavarható, vagy viszonylag könnyen más színű tekercsere cserélhető.

Kisebb, összehajtható hátterekhez egyszerű állványkaros felfogatást is használnak, mely a kis háttérhez hasonlóan könnyen mozgatható és állítható.

Holker

Az építőiparban, vagy inkább lakberendezésben is használt szakkifejezést a fotóstúdiók világában az épített (végtelenített) háttérre értik. A fal és a padló találkozásánál ívesen kialakított falfelületről van szó, mely így árnyékmentes bármely irányból is fotózunk. Zömében fehérre festik, és a fal fehér színe a padlón is folytatódik.

Díszletek

A különféle díszletek és kelléktárgyak már a fotózás megszületése óta kedveltek a műtermekben. Rendkívül sokfélék lehetnek, ami a színházi díszlethez hasonló miliőtől, a lakberendezési áruházak bemutató szobáján át a kisebb nagyobb használati tárgyakkal feldobott jelenetig terjedhet.