Vakuk, lámpák

Állandó fényű lámpák

A műtermi vakuktól eltérően nem villanó- hanem folyamatos fénnyel működő és jobbára fényformáló kiegészítőket is fogadó világító eszközök, melyek általában tárgyfotóhoz, esetleg arcképekhez ideálisak. Többféle, különböző felépítésű lámpa a használatos, így például:
Fénycsöves: melegedéssel nem kell számolnunk, ahogy fogyasztása is kedvező, de kisebb mértékű vibráció jelentkezhet ennél a típusnál.

LED-es: előnye a kis fogyasztás, az állandó fényteljesítmény és a melegedés sem jellemző rá. Nagyobb fényhez azonban sok LED-re van szükség, nagy felületen. Egyedi kialakítása miatt szabvány fényformálók használata sokszor nehézségekbe ütközik.
Halogén izzós: viszonylag magas fogyasztása és melegedése miatt egyre kevésbé használt lámpafajta.

Kisebb fényteljesítménye és/vagy fogyasztása miatt az állandó fényű lámpát műtermekben ritkábban használják mint a vakut. Előnye, hogy tökéletesen tervezhető a fény iránya, a szükséges lágyító eszközök használata és az árnyékok megjelenése.

Fejgenerátoros vakuk

Amatőr téren és kisebb stúdiókban a leggyakrabban használt stúdióvilágítás, melynél az energiatároló kondenzátort, és vezérlést tartalmazó generátort, valamint a világításért közvetlenül felelős fej egységet egy dobozba szerelik.
Olcsósága révén rendkívül népszerű, és villanási teljesítménye, színhőmérséklete kis mértékben ingadozhat.

A műtermi vakuk teljesítményét Ws-ban (wattszekundum) adjuk meg. A modern vakuk általában folyamatos, változtatható erősségű beállítófényt (a világítás tervezésére szolgáló modellfényt), több fokozatban állítható teljesítményszabályozást, szinkronkábel bemenetet és segédvillanási lehetőséget is kínálnak. A vakuház elején lévő csatlakozásra – melyek gyártótól függően különbözhetnek – fényformáló előtéteket illeszthetünk. Az elterjedtebb csatlakozótípusok: Bowens (S-type), Elinchrom.

Generátoros vakuk

Ugyanúgy villanóimpulzussal működik, mint a fejgenerátoros vaku, de itt a generátort nem a fej egységben, hanem külön találjuk (ún. osztott generátor), ezáltal a villanófej kisebb méretű lehet.

Kezelése és működése nem tér el a fejgenerátoros vakutól, de általában megbízhatóbb, állandó villanási teljesítményt és színhőmérsékletet produkál. Hátrányai között a magas ár, és a kissé kényelmetlenebb, különálló generátor egység szerepel.

Akkumulátoros vakuk

Működését és szolgáltatásait tekintve többnyire megegyezik a fent ismertetett műtermi vakukkal, kivéve az áramforrást. Ezek a villanók a hagyományos hálózati működés mellett saját akkumulátorral is rendelkeznek, így például olyan helyeken is használhatók, ahol nincs a közelben elektromos hálózat.

Megjegyzendő, hogy a normál, hálózatról működő vakukhoz is vásárolható utólag külön akkumulátor.