Vakukioldók

Kábel

Hagyományos kommunikációs eszköz a fényképezőgép és a vaku között, ha a villanót nem a gépen, hanem akár attól több méter távolságban szeretnénk használni. Ehhez rendszerint szükségünk lesz a gépen egy szinkron kimenetre, vagy a vakupapucsot szinkronkimenetté alakító konverterre, és persze egy kábelre.

Csak olyan vakukat használhatunk, melyek maguk is rendelkeznek szinkronbemenettel. Ez többnyire minden magasabb kategóriás kisvakun és az összes műtermi vakun megtalálható.

A kábeles kioldás előnye az olcsósága, hiszen csak egy néhány méteres, egyszerű kábelre van szükség, hátránya viszont a kényelmetlen, mindenbe beleakadó kábel, mely csak pár méterig használható.

Infrás kioldók

A távoli (nem közvetlenül a fényképezőgéphez csatlakozó) vaku, vezeték nélküli elvillantására szolgál. Szükségünk van hozzá egy infravörös fénnyel működő jeladóra, valamint egy vevőre, melyet általában a vakuban találunk, hiszen már az olcsóbb műtermi villanókban is megtalálható a fényre kioldó segédvaku funkció. Előnye is ez, hátránya viszont, hogy mivel a kommunikáció egyszerű fény impulzussal történik a vevőnek (vakunak) “látnia” kell a jeladó fényét.

A jeladó egy elemmel működő, a fényképezőgép vakupapucsára húzható, kisméretű készülék.

A rádiós vakukioldók térnyerésével ez a változat lassan kiszorul a köztudatból.

Rádiós kioldók

Kinézete hasonló az infrás vakukioldókhoz, de itt a gép vakupapucsára húzható adóegység mellett szükség lesz egy külön jelvevőre, mivel a kommunikáció rádióhullámokkal történik. A vevőt külön kábellel a stúdióvakuk szinkronbemenetébe kell csatlakoztatnunk.

Előnye, hogy nem igényel közvetlen rálátást az adó és vevő között, bár a távolságuk növelésével a kommunikáció megszűnhet. Az átlagos rádiós kioldók néhány 10 méterig, a jobbak akár 100 méteren túl is működőképesek.
További előnyük, hogy több csatornán képesek kommunikálni, így akár több, különálló vakucsoport kezelésére is alkalmasak.

A rádiós kioldókat nem csak műtermi, de fényképezőgépre tehető kisvakuk távoli elvillantására is használhatjuk. Komolyabb típusaik nem csak a villanási “parancsot”, de a vaku számára fontos összetettebb adatokat (pl. gyújtótávolság, fókusz, teljesítmény leosztás) is képesek átvinni, ezáltal pontosabb villanást produkálni.